mobiltelefon

Kan din mobiltelefon forårsage kræft?

Forskere finder en endelig forbindelse i studiet af rotter.
Af John Murawski / [email protected] 28. marts 2018 05:10

Research Triangle Park

Mobiltelefonens radiofrekvensbølger kan være afgørende forbundet med kræft hos rotter, ifølge et nationalt videnskabspanelmøde i Research Triangle Park på onsdag. Forskernes opdagelse fastlægger den klareste forbindelse af mobiltelefonrisiko for mennesker i en stor amerikansk undersøgelse til dato.

Forskerne fremsatte deres meddelelse i slutningen af ​​et tre dages møde for at gennemgå et forsøg på $ 25 millioner gnaver udført af National Toxicology Programmet i Research Triangle Park, North Carolina. til den amerikanske fødevare- og lægemiddeladministration. Udkastet til undersøgelsen, der blev udstedt i begyndelsen af ​​februar, havde i nogle tilfælde etableret en svag forbindelse, men det videnskabelige rådgivende panel på onsdag sagde dataene er mere overbevisende og angiver større risiko end oprindeligt anerkendt. Onsdagens beslutning forventes at ændre debatten om mobiltelefon sikkerhed, og folkesundhedsaktivister forudser, at resultaterne vil øge presset på føderale agenturer til at udstede sikkerhedsadvarsler og stramme sikkerhedsstandarder for den allestedsnærværende elektroniske enhed.

" Det burde højst sandsynligt føre til en reduktion af eksponeringsgrænserne ", sagde Ronald Melnick, den nationale toksikologiprogramforsker, der udarbejdede undersøgelsen, inden han gik på pension for ni år siden. "Det betyder meget, fordi de agenturer, der vil modtage disse data, vil træffe folkesundhedsbeslutninger baseret på disse oplysninger," sagde han. Melnick sagde, at sundhedsrisikoen anerkendes onsdag bør også tvinge offentlige embedsmænd og telekomledere "ikke at fremme brugen af ​​nogle af disse radiofrekvensemitterende enheder til børn."

Udkastet til betænkning var blevet betragtet som utilstrækkelig af FDA og American Cancer Society i sidste måned, og det videnskabelige panel blev forventet af aktivisterne at gummistempler disse konklusioner i onsdagens møde. Før forskerne stemte, Kevin Mottus, direktør for oprejsende California Brain Tumor Association, krævede af gulvet, at hele panelet genbruger sig selv for manglende kvalifikationer til at vurdere radiofrekvensdata. Mottus sagde senere at mobiltelefoner er sammenlignelige med asbest og tobak og bør bære sundhedsadvarselmærker.

Men da afstemningsdiskussionen blev påbegyndt, begyndte forskerne at foreslå bevægelser for at opgradere resultaterne for at sige, at langvarig radiofrekvenseksponering kan være tydeligt forbundet med hjertevævskræft hos hanrotter. Udkastet til undersøgelsen havde tidligere sagt, at der var noget link, men ikke tydelige beviser. Hjertet vævskræftene var særligt signifikante, fordi de er en sjælden form for kræft, der sjældent forekommer hos rotter og ikke kan forklares som tilfældige sygdomme. Paneldeltagerne stemte også for, at undersøgelsen viser en forbindelse mellem mobiltelefonstråling og hjernekræft hos rotter. Udkastet havde sagt, at linket var uensartet, en videnskabelig betegnelse, der tyder på, at det var ufatteligt og uden tvivl ulydigt. Udover at vise en stigning i kræft hos rotter viste undersøgelsen også, at nyfødte rotter vejer mindre og lidt højere dødsfrekvenser, når de bor i et radiofrekvent strålekammer.


Hvad er næste?

FDAs direktør for videnskab og teknik, Edward Margerrison, deltog i mødet og advarede bagefter mod at udarbejde konklusioner baseret på onsdagens stemmer. "Vi tager en ansvarlig tilgang," sagde han. "Vi vil ikke knække på noget." FDA vil oversætte gnaverfunden til menneskers sundhedsrisici, og Federal Communications Commission vil afgøre, om FDA-konklusionerne er seriøse nok til at berettige at fastsætte lavere emissionsstandarder for amerikanske mobiltelefoner eller tage andre forholdsregler.

Forskere og forskere fortsætter med at søge efter et link mellem mobiltelefoner og kræft. NY Times

Margerrison bemærkede, at rotteforsøget eksponerede dyrene for meget højere niveauer af radiofrekvensbølger end en typisk mobilbrugervirksomhed. Men aktivister på mødet sagde, at eksponeringen over to år - de niveauer, som rotterne oplevede - var sammenlignelige med en levetidseksponering for et menneske.

Videnskabspanelets afgørelse er kun rådgivende og skal vedtages af agenturet for at blive endelig, men hovedforsker John Bucher sagde, at det er usædvanligt, at et rådgivende panels anbefalinger afvises. Bucher, seniorforskere ved National Toxicology Programme, var førende forsker på undersøgelsen, som blev opdraget af FDA i 1999 og udført i underjordiske kamre, hvor 3.000 gnavere blev bombarderet med radiofrekvensstråling i ni timer om dagen for to år.

Telekommunikationsindustrien har længe insisteret på, at dets produkter er sikre til daglig brug. Jason Johnson, talsmand for CTIA, telekomindustriens handelsgruppe, sagde onsdagens beslutning skal vurderes og bemærker, at panelet ikke er det sidste ord på det omstridte spørgsmål. "Det videnskabelige samfund vil overveje NTP udkastet rapporter i sammenhæng med de mange andre videnskabelige undersøgelser gennemført i flere årtier," sagde han via e-mail.

"Federal Communications Commission, Food and Drug Administration, Verdenssundhedsorganisationen, American Cancer Society og mange andre internationale og amerikanske organisationer og sundhedseksperter har fastholdt deres langvarige konklusion, at det videnskabelige dokument ikke viser nogen kendt sundhedsrisiko på grund af RF-energien udgivet af mobiltelefoner. Det 15-ledige videnskabspanel omfattede patologer og andre industriforskere fra Merck, Pfizer, Procter & Gamble og GlaxoSmithKline samt akademiske eksperter inden for elteknik, patologi og andre discipliner.


Sådan beskytter du dig selv

Folkesundhedsaktivisterne sagde, at når krigen mod modstridende studier og ekspertudtalelser går ud, kan offentligheden tage konkrete skridt for at beskytte sig mod udsættelse for mobiltelefonstråling. De anbefaler at bruge ledede (ikke trådløse) ørepropper eller headset. De anbefaler også at holde telefonen væk fra kroppen, bære den i en rygsæk eller pung, sæt den på "flyvemaskinemodus", når den ikke er i brug, og ved hjælp af en højttalertelefon, når man taler. Og de sagde, at mænd ikke burde bære mobiltelefoner i deres lommer, fordi mandlige reproduktive organer er særligt følsomme for radiofrekvensbølger.

Videnskabspanelets konklusioner validerede epidemiologens og forfatterens Devra Davis, præsident for Environmental Health Trust og professor i medicin på det hebraiske universitet i Israel. Hun sagde, at selv om forskningsresultater er ubestridelige for en videnskabsmand, er beviset stadig tilstrækkeligt til at signalere, at mennesker ubevidst risikerer sig fra deres egne opfindelser.

"Vi er midt i et stort eksponeringsforsøg på os selv," sagde hun.

Har du lyst til...

  • Få et citat?
  • Stil et spørgsmål?
  • Eksporterer PDF ...